Vrnjačka Banja - Turizam u Srbiji

Vrnjačka Banja - Mesto koje ne smete zaobići

Generalna — Autor vrnjackabanjars @ 11:42

Banja koja u svom opisu ne može da znači samo mesto gdje možete pronaći mnoge ljekovite vode, nego i mjesto gdje možete provesti veoma ugodan godišnji odmor. Izvorišta mineralnih voda pružaju liječenje, ali brojni kafići, kulturna dešavanja i okolina su interesantna svim vrstama turista. Klima joj je pogodna kako za zimovanje, tako i za ljetovanje. Razna kulturna dešavanja mogu privuće sve one koji vode ovakve vrste provoda, a pored toga njena lokacija je pogodna za obilazak interesantnih okolinih mjesta. Ona se nalazi u centru raške regije, u blizini je rijeka Zapadna Morava, pogodna za ribolov, zatim planina Goč, kao i brojni istorijski značajni manastiri.

Planina Goč i rijeka Zapadna Morava pružaju i leti i zimi uživanje u prelijepim krajolicima. Ovde možete ljeti  organizovati izlete. Planina je pogodna za planinarenje ali i njena okolina je obrasla raznim ljekovitim biljem. Zimska Ski staza otvorena je za obožavatelje ovog sporta tako da svako godišnje doba donosi različite čari i pogodnosti u ovim krajevima.  Različiti manastiri koje možete obići se nalaze u blizini Vrnjačke Banje zaštićeni su od strane UNESKO.  Pored toga, Vrnjacka Banja je poznata i po različitim kulturnim događajima: pozorišnim predstavama ili koncertima. Karneval koji je ovdje veoma popularan dešava se ljeti i ravan je Exitu ili trubačkim koncertima u Guči. Dakle, ovo je još jedan centar važnih muzičkih događaja u Srbiji.

Lečenje je ono što mnoge turiste dovodi u Vrnjačku Banju. Terapija se obavlja u veoma dobro opremljenom cntru za rehabilitaciju i liječenje, u bolnici Merkur. Ovdje se nudi mogućnost terapije različitih bolesti, a sedam mineralnih voda liječe sljedeće bolesti:

  • šećerne bolesti,
  • bolesti bubrega,
  • mokraćnih puteva,
  • žučne kese i žučnih puteva,
  •  hroničnog zapaljenja crijeva I želuca,
  • bolesti čira u želucu  kao i raznim drugih bolesti.

Četiri izvora: Tople vode, Slane vode, Snežnik i  Jezero se koriste  za razne terapije dok postoje i izvori Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Pojedini od ovih se flaširaju u staklene boce i na taj način koriste za liječenje. Svaka od ovih voda ima posebne mogućnosti za liječene aotkrivene su uglavnom krajem 19.vijeka. Međutim, otkriveno je da su Tople vode najstarije izvorište koje potiče još od rimskog doba.

Interesantna mjesta za obilazak na Vrnjačkoj Banji, pored ovih izvora su od kulturnog I istoriskog značaja. To je Zamak  Belimarković i Most ljubavi. Zamak je zapravo Zavičajni muzej u kojem se nalaze interesantni podaci o okolini Vrnjačke banje. Most ljubavi je privlačan zbog legende iz Drugog svjetskog rata o tragičnoj ljubavi jednog para. Ovoj legendi i Desanka Maksimoović je posvetila jednu svoju pjesmu, a mnogi zaljubljeni parovi rado uživaju u interesantnoj romantičnoj tradiciji koja se razvila upravo na Mostu ljubavi.

Različiti hoteli, apartmani sobe i privatni smeštaji u Vrnjačkoj Banji, Wellness centri mogu  vam pružiti ugodne boravke u ovom veoma značajnom turističkom mestu u Srbiji. Pored toga razna okolna sela su uređena tako da možete i tu pronaći smještaj I užvati u ugodnostima etno turizma. Planina Goč je takođe uređena tako da na njoj možete pronaći veoma lijep smještaj. Dakle, ovo mjesto posjeduje sve ugodnosti turizma tako da je pogodno za posjete u bilo koje godišnje doba.

Powered by blog.rs